Update coronavirus: Beschikbaarheid medische disposables en mondkapjes

Op dit moment zijn er volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) 24 patiënten in Nederland besmet met COVID-19. De richtlijnen van het RIVM gelden als leidraad met als doel om besmettingen onder medisch personeel te vermijden. Het RIVM adviseert alleen voor medisch personeel om mondkapjes te gebruiken. Lees hier meer over de richtlijnen van het RIVM.

Richtlijnen RIVM

Alleen speciale filtermaskers die heel goed sluiten om de mond en neus kunnen beschermen tegen het coronavirus. Het gebruik van deze maskers is echter zo specifiek, dat deze vaak verkeerd gebruikt worden. Uit recent onderzoek blijkt dat door verkeerd gebruik een groter risico ontstaat op besmetting.

Doordat het coronavirus Nederland bereikt heeft, merken we dat onze collega´s (telefonisch) veel vragen krijgen over de beschikbaarheid van beschermende kleding en mondkapjes. Het betreft 3 soorten mondmaskers met artikelnummer:

Door de hoge vraag zijn deze zijn pas eind 2020 weer leverbaar. Voor alle andere beschermende kleding en de leverbaarheid kunt u kijken bij
onze beschermende kleding in medische disposables.

Besmetting door COVID-19

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus verspreid kan worden. Door hoesten en niezen wordt het virus uit neus, keel of longen naar buiten gebracht. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Klanten informatie

Op de site van BENU staat sinds vorige week een aparte pagina voor klanten waarin tips worden geven over hoe zij om kunnen gaan met het coronavirus. Het RIVM heeft ook een hulplijn voor vragen over het coronavirus geopend, deze is te bereiken via 0800-1351.

Tips van het RIVM

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen:

  • Was uw handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.

Hygiëne op de werkplek

Op de site van de KNMP staan tips over het reinigen van de werkplekken:

  • Maak de oppervlakken die vaak met de handen door verschillende mensen worden aangeraakt dagelijks schoon. Zo wordt de kans op besmetting zo klein mogelijk.
  • Verwijder magazines, kranten en dergelijke uit wachtruimtes.
  • Reinig oppervlakken met een normaal schoonmaakmiddel.
  • Droog en reinig iedere dag de benodigdheden die voor de reiniging worden gebruikt.
  • Probeer ruimtes zo goed mogelijk te ventileren door bijvoorbeeld ramen open te zetten of door een goed onderhouden airconditioningssysteem aan te zetten.
Menu