Griepepidemie in Nederland houdt nog aan

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er in Nederland een griepepidemie losgebarsten, er zijn in de eerste week van 2019 gemiddeld  70 op de 100.000 mensen met griep of griepachtige verschijnselen.

Omdat dit aantal nu al twee weken boven de epidemische grens van 51 komt, is er officieel sprake van een griepepidemie. Vorig jaar duurde deze echter twee keer zo lang als gemiddeld, namelijk 18 weken. Toen hadden er op het hoogtepunt 165 van de 100.000 mensen griepachtige klachten. Het toegenomen aantal patiënten met IAZ wordt deels verklaard door enige toename in detectie van influenzavirussen. Maar voor een groter deel door jonge kinderen met infecties door Rhinovirus en RSV (Respiratoir Syncytieel Virus).

Elk jaar overlijden er in Nederland 2.700 mensen aan de gevolgen ervan. De kans om griep te krijgen is ongeveer één op de tien. Door te niezen in een zakdoek of in de binnenkant van je arm, vaak je handen te wassen en je mond en neus zo min mogelijk aan te raken zorg je ervoor dat het virus minder snel wordt verspreid.

Bronnen: RIVM, Nivel, Trouw, Wetenschap NRC Handelsblad, WHO

Menu