Microsoft ondersteuning voor Windows 7 beëindigd. Wat betekent deze verandering?

Microsoft is dinsdag 14 januari 2020 definitief gestopt met de ondersteuning voor Windows 7. Besluit u Windows 7 hierna nog te gebruiken, dan ontbreekt de ondersteuning vanuit  Microsoft, waardoor u een groter risico loopt op malware, dataverlies en hackers. Na de deadline zijn er namelijk geen technische ondersteuning, software-updates en beveiligingsupdates of fixes meer. Wat betekent deze verandering voor u en uw organisatie?

Is een update naar Windows 10 wel nodig?

Computers met Windows 7 blijven in principe gewoon werken zonder beveiligingsupdates. Maar mochten er in Windows 7 ernstige fouten worden ontdekt, dan lost Microsoft die niet meer op. Daarbij kunnen programma’s op termijn onbruikbaar worden of kuren gaan vertonen. Microsoft raadt daarom gebruikers dan ook aan over te stappen op Windows 10.

Ook in nieuwere versies van Windows, en allerlei andere soorten software, worden foutjes ontdekt. Dat gebeurt door de ontwikkelaars van software, onafhankelijke onderzoekers en door (goedaardige of kwaadaardige) hackers. Als een fabrikant, in dit geval Microsoft, op de hoogte wordt gebracht van die bugs, dan kan het bedrijf updates uitvoeren om de kwetsbaarheden weg te nemen.

Wat zijn de alternatieven voor Windows 7?

De opvolger van het besturingssysteem, Windows 8.1, wordt in principe ook nog ondersteund. Deze versie wacht echter hetzelfde lot: vanaf 10 januari 2023 ontvangt Windows 8 geen beveiligingsupdates meer. Sinds 2018 ontvangt Windows 8 al geen reguliere updates meer.

De beste optie is om te updaten en Windows 10 te gaan gebruiken. Microsoft blijft deze software ondersteunen en aanpassen. Er komt voorlopig ook geen Windows 11, heeft het bedrijf bekendgemaakt, want de focus ligt volledig op de huidige versie. Er kan ook gekozen worden om over te stappen op een alternatief besturingssysteem, zoals macOS of Linux.

Hoe duur is overstappen op Windows 10?

De kosten om over te stappen zijn afhankelijk van uw huidige hardware het mogelijk om de huidige computer te updaten naar Windows 10 of is het nodig om een nieuwe pc of laptop met Windows 10 te kopen. Gratis updaten is niet langer mogelijk: het aanbod daarvoor stopte in 2016. Via de website van Windows is het mogelijk om een Windows 10 licentie aan te schaffen.

Het bedrijf adviseert gebruikers om een nieuwe pc of laptop te kopen, omdat oude apparaten mogelijk niet (goed) werken met Windows 10. Een nieuwe Windows-laptop kost, afhankelijk van het merk en de specificaties, doorgaans enkele honderden euro’s. De minimale systeemvereisten zijn een processor geklokt 1 GHz, 1 GB aan werkgeheugen en 20 GB aan interne opslagruimte.

Wilt u meer weten over onze ICT Dienstverlening? Neem dan contact met ons op via 030 686 22 60 of via ons contactformulier.

Menu