Kinderartsen waarschuwen voor vitamine D-druppels met propylgallaat

De overheid adviseert ouders nadrukkelijk om kinderen tot vier jaar vitamine D-supplementen te geven. Er zijn merken die het antioxidant propylgallaat (E310) aan de vitamine toevoegen, waardoor de vloeistof langer houdbaar blijft. Deze worden door kinderartsen sterk afgeraden voor kinderen onder de 1 jaar.

Op de bijsluiter is te zien of die stof in de druppels zit. De Livsane Vitamine D druppels bevatten deze antioxidant niet en zijn daarom veilig voor baby’s en kinderen te gebruiken.

Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde (NVK): “Het is niet 100 procent zeker aangetoond
dat de betreffende druppels veilig zijn voor kinderen in het eerste levensjaar. Dat betekent dat wij alle Nederlandse kinderartsen hebben meegegeven aan ouders door te geven druppels te kiezen waar geen propylgallaat in zit.” Lees hier het volledige bericht op RTL nieuws.

Volgens Europese wetgeving zijn additieven als deze, voor baby’s en peuters in het algemeen verboden in supplementen. Lees het volledige bericht over E-nummers en additieven van de NVWA hier.

Vitamine D is belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij de werking van de spieren en het immuunsysteem. Jonge kinderen maken zelf onvoldoende vitamine D aan, daarom is extra vitamine D noodzakelijk. En voor alle kinderen geldt dat het zeker in dit seizoen een uitdaging is. Ouders wordt daarom met klem geadviseerd om dagelijks 10 microgram vitamine D aan kinderen tot 4 jaar te geven.

Menu