Eerste Kiro Griffols robot in Nederland in gebruik genomen bij Radboudumc

Sinds februari 2020 is de nieuwe Kiro Griffols robot op de afdeling Apotheek van het Radboudumc in gebruik genomen. Dankzij deze ontwikkeling neemt de robot een deel van het fysiek belastende werk over van de apotheekmedewerkers. Hierdoor zijn zij niet langer uitsluitend verantwoordelijk voor het gebruiksklaarmaken van de zogenoemde elastomeerpompen.

Elastomeerpompen zijn infuuspompen die patiënten thuis zelfstandig gebruiken om geneesmiddelen toe te dienen, zonder dat ze een elektronische infuuspomp nodig hebben. Dat maakt elastomeerpompen gebruikersvriendelijk en gewild. Maar het klaarmaken ervan is fysiek zwaar. Apotheekmedewerkers moeten de vloeistof onder tegendruk in het elastisch reservoir spuiten.

Meer vraag door groei thuisbehandelingen

“De trend dat patiënten zoveel mogelijk thuis hun behandeling krijgen in plaats van in het ziekenhuis, zal alleen maar doorzetten. Tien jaar geleden bereidden we slechts enkele elastomeerpompen per dag, nu zijn het er al meer dan enige  honderdtallen per week en mijn verwachting is dat dit aantal nog verder zal stijgen.”

Met de hulp van de robot kunnen we dus meer thuisbehandelingen met geneesmiddelen mogelijk maken, zonder dat onze apotheekmedewerkers fysiek overbelast raken.

Ziekenhuisapotheker Nicole Vink van het Radboudumc

Lange voorbereidingstijd

De ingebruikname van de robot ging niet over één nacht ijs. Nicole Vink: “De robot is al in 2018 in het Radboudumc aangekomen. Maar dan is het geen kwestie van ‘stekker erin en werken maar’. Sinds 2018 zijn we bezig geweest met het valideren van het apparaat zelf en met de communicatie tussen de robot en onze ICT-systemen. Dat is nu allemaal gelukt en na uitgebreide tests zijn we er nu zeker van dat de robot op een goede en veilige manier ons werk kan overnemen.”

Een aantal van onze engineers is in Spanje opgeleid om het onderhoud van deze robot uit te kunnen voeren. De eerste KIRO robot in Nederland is na een lang voortraject van installeren en valideren vorige week donderdag succesvol in gebruik genomen. Wat door ziekenhuisapotheker Nicole Vink-Van Kimmenade van het Radboudumc afgelopen donderdag 6 februari tijdens een congres in het Prinses Máxima Centrum werd gepresenteerd.

Lees hier het complete artikel op de site van Radboudumc: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/radboudumc-neemt-robot-in-gebruik-voor-unieke-toepassing

Menu